Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Porrogszentkirály (szlovénül: Porog, horvátul: Sekral[3]) község Somogy megyében, a Csurgói járásban, a Zalaapáti-hát területén.

Fekvése

Csurgó nyugati szomszédságában fekszik, a horvát határ közelében; központjának déli részén a 6808-as út halad keresztül, Porrog és Surd felé a 6813-as út indul innen.

A hazai vasútvonalak közül a településen a Dombóvár–Gyékényes-vasútvonal halad át, melynek egy megállási pontja van itt; Porrogszentkirály megállóhely körülbelül 3 kilométerre található a falutól.

A szomszédos települések: Porrog, körülbelül 1,5 kilométerre, valamint Gyékényes és Csurgó, egyaránt mintegy 5-5 kilométerre.

Története

Porrogszentkirály neve az 1332–1337. évi pápai tizedjegyzékben fordult elő először. 1550-ben Török János, 1583-ban a Zrínyi család volt a földesura. A falu az 1565-1566. évi török kincstári adólajstrom szerint csak 3, 1571-ben 12 házból állt. 1715-ben 11 háztartását írták össze; ekkor birtokosa őrgróf Turinetti Herkules József Lajos volt. 1773-ban már Festetics Kristóf birtoka volt, és a 20. század első éveiben is herceg Festetics Tasziló volt a nagyobb birtokosa.

A falu evangélikus temploma 1843-ban épült.

A községben 2007-ben 278 fő élt és összesen 150 lakás volt.[4]

Egy legenda az elnevezéséről

Elnevezését Szent László királyunkról kapta, amikor ezen a kicsi falun haladt át. Egy paraszt épp akkor ment arra és észrevette, hogy a király szekeréből kiesett egy csavar (miközben ő aludt) és mindjárt kiesik a kereke. A hős ember odafutott és az ujját bedugta a hiányzó csavar helyére, így megmenekült a király. A szekér megbillent, a király felébredt és észrevette az embert, aki kívánhatott valamit. A parasztember kívánsága az volt, hogy ezután ne Porrog, hanem Porrogszentkirály legyen a falu neve.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Porrogszentkir%C3%A1ly

Back to top